veilige kerk

Credo Church is een veilige kerk

We willen graag dat je je veilig voelt in onze kerk. Veilig om te zijn wie je bent. Veilig om je geloof te beleven. Maar ook om nare en vervelende dingen bespreekbaar te maken, die je zijn overkomen of die je gesignaleerd hebt.

Mocht je in een situatie terechtkomen, ga dan allereerst naar de leidinggevende personen. Heb je juist een vraag ten opzichte van deze personen of lukt het je niet om een nare of vervelende ervaring bespreekbaar te maken? Onze interne vertrouwenspersonen helpen je graag. Dat kan ook anoniem.

Je kunt een van onze vertrouwenspersonen bereiken via dit email adres: veiligekerk@credochurch.nl

We doen er alles aan om je veiligheid te waarborgen. Lees hier meer over in de onderstaande links:


Onze Preventiebeleid

Hoe werkt de Credo Church aan een Veilige Kerk? We willen graag dat je je veilig voelt binnen de Credo Church. Dat doen we op de volgende manieren:

1. Gedragscode

We hebben een gedragscode gemaakt. Daarin staat hoe we met elkaar omgaan. Dat gaat natuurlijk over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar ook over andere vormen van ongewenst gedrag. Voorbeelden zijn: geheimhouding, pesten, omgaan met geld en omgaan met goederen van anderen. Onze gedragscode is gebaseerd op de gedragscode van In Veilige Handen en de Beroepscode en gedragsregels voor Predikanten en Kerkelijk Werkers. Als mensen een taak op zich nemen, bespreken we deze gedragscode met hen.

2. Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

Vrijwilligers en professionals die met kwetsbare doelgroepen werken, vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Ook mensen die verantwoordelijk zijn voor het geld van de kerk moeten een VOG inleveren. Vrijwilligers kunnen in de meeste gevallen gratis een VOG aanvragen.

3. Aanstellingsbeleid en workshops

Voordat een vrijwilliger bij ons een taak op zich neemt, voeren we een kennismakingsgesprek. Dat doen we ook als we die vrijwilliger al kennen. In dat gesprek bespreken we wat we van elkaar verwachten. We vragen waarom de vrijwilliger deze taak wil doen en welke ervaring hij of zij al heeft. Verder bespreken we de gedragscode.

Ook tijdens vergaderingen van werkgroepen komt het thema Veilige Kerk regelmatig aan bod. Door onze ervaringen samen te bespreken, leren we hoe we ons (vrijwilligers)werk zo goed mogelijk kunnen doen.

Verder organiseren we met enige regelmaat workshops over dit thema.

4. Vertrouwenspersonen

Allereerst is er een vertrouwenspersoon aangesteld waar je advies kunt inwinnen: veiligekerk@credochurch.nl

Mocht je in een situatie terechtkomen, ga dan allereerst naar de leidinggevende personen binnen jouw eigen gemeente toe. Heb je juist een vraag ten opzichte van deze personen, dan kan je gebruik maken van genoemd e-mailadres.